Te kanapki są pożywne i pyszne dzięki niezwykłemu dodatkowi. Moje dzieci za nimi przepadają

Dodano:
Kanapki z kurczakiem Źródło: Shutterstock / AGfoto
W moim domu kanapki nie cieszą się dużym wzięciem. Jest jednak jeden wyjątek – dzieci i mąż uwielbiają kolorowe kanapki z dodatkiem pysznego mięsa. Dla każdego muszę przygotować dwie i taka kolacja znika raz-dwa.

Kanapki to najprostsza potrawa, jaką można podać na śniadanie lub kolację. U mnie kanapki, np. z szynką, serem i pomidorem wszyscy zjadają w ostateczności. Jednak, gdy przygotuję rodzinie kanapki wyglądające niczym z ulicznego fast foodu, wciągają je, aż się uszy trzęsą. Warunek jest taki – na pieczywie musi pojawić się mięso. A z tym akurat nie ma problemu, bo zwykle zostaje coś z obiadu.

Pomysły na apetyczne kanapki

By zachęcić wszelkie marudy do jedzenia kanapek, trzeba w nie włożyć trochę serca. Dobrze, by takie kanapki wyglądały okazale, były kolorowe i pełne dodatków. Nie bez znaczenia jest też pieczywo. Z pewnością większym zainteresowaniem będą cieszyły się kanapki przygotowane na apetycznej bułce, niż na kromce klasycznego chleba. Pieczywo zamiast masłem można posmarować majonezem, twarożkiem lub ulubioną pastą. Od razu nabiorą ciekawszego smaku. Można je obłożyć nie tylko klasyczną szynką, ale też dojrzewającą, plastrami pieczonego mięsa, gotowanego jajka czy sera, np. żółtego, pleśniowego. Ważnym dopełnieniem są też warzywa – najlepiej o różnej soczystości i chrupkości oraz sosy. Te ostatnie sprawią, że całość będzie soczysta i pełna smaku.

Jak zrobić kanapki z kurczakiem?

Do przygotowania kanapek z kurczakiem najlepiej jest użyć kawałków gotowanego lub pieczonego mięsa. Może być takie, które pozostało z rosołu albo obiadu. Gdy nie mam gotowego kurczaka, biorę pierś, przyprawiam ją i szybko obsmażam na patelni. Każda wersja wychodzi smaczna.

Przepis: Pożywne kanapki z kurczakiem

Kanapki z bułki, twarogu, warzyw i mięsa z kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 4 bułki paluchy
  • 150 g serka kanapkowego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • koperek
  • ok. 400 g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki sosu tysiąca wysp

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i smarowanie pieczywaKażdą bułkę przekrój wzdłuż na połowę. Posmaruj ją serkiem kanapkowym, oprósz solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem.
  2. Obkładanie pieczywaMięso kurczaka pokrój w grubsze plastry lub podziel na apetyczne kawałki. Ułóż je na warstwie szczypiorku. Posmaruj sosem tysiąca wysp, obłóż połówkami pomidorków, posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Jakie sosy pasują do kanapki z kurczakiem?

Kanapkę z kurczakiem dobrze jest wykończyć odrobiną sosu. Danie momentalnie zyska na smaku i soczystości. Tu dobrze sprawdzi się majonez albo sos jogurtowo-czosnkowy. Można też sięgnąć po sos tysiąca wysp, a jeśli go nie macie po prostu wymieszajcie trochę majonezu i ketchupu i doprawcie powstały sos do smaku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...